Cukiernia to specyficzny rodzaj przedsiębiorstwa. Jego otworzenie wymaga od nas dużego nakładu środków finansowych oraz zaangażowania. Warunkiem sprawnie funkcjonującej cukierni jest dostęp do wszystkich wymaganych urządzeń, za pomocą których wytwarzać będziemy sprzedawane smakołyki. Ich wybór zależy od różnych czynników – takich jak rodzaj wypieków i słodyczy, które pragniemy produkować, wielkość naszej cukierni oraz ilość wytwarzanych na co dzień wyrobów. Zapraszamy do lektury, w której trakcie podpowiemy – jakich urządzeń nie powinno zabraknąć w dobrze wyposażonej cukierni oraz na jakie ich parametry warto zwrócić uwagę, by uniknąć nieudanego zakupu.
Wyposażenie cukierni – krok po kroku
Przeglądając dostępne urządzenia, przeznaczone do zastosowania w cukierni, możemy podzielić je na dwie ogólne kategorie. Pierwszą stanowią urządzenia wykorzystywane do produkcji wypieków, a także do przygotowywania składników, z których będą one przygotowane.
Drugą kategorię stanowią urządzenia stosowane nie tyle w produkcji, co w czasie sprzedaży naszych smakołyków. Mowa przede wszystkim o ladach wystawienniczych, gablotach i innych.
Urządzenia do przyrządzania wypieków
Do pierwszej kategorii zaliczają się tak zwane miesiarki do ciast, czyli specjalistyczne urządzenia przeznaczone do dokładnego mieszania wszystkich wymaganych składników i formowania z nich gotowego ciasta. Znajdziemy różne wersje miesiarek – kątowe, spiralne, ze stałą lub wyjezdną dzieżą. Są to urządzenia podstawowe, których nie może zabraknąć w żadnej cukierni (ani piekarni). Mieszają ciasto do postaci idealnej, zdecydowanie szybciej i skuteczniej wykonując ten obowiązek niż pracownik ludzki.
Piece piekarniczo-cukiernicze to kolejna kategoria urządzeń wykorzystywanych w cukierniach. Pozwalają na przygotowywanie wypieków zgodnie z precyzyjnie ustalanymi wymogami. Znajdziemy zarówno piece złożone z kilku warstw (poukładanych piętrowo), jak i piece wózkowe czy obrotowe. Pozwalają na przygotowanie najróżniejszych wypieków – od bochenków chleba, przez rozmaite wersje bułek, aż po malutkie ciasteczka.
Rogalikarki to urządzenia stosowane w porcjowaniu ciasta i jego formowaniu do pożądanej przez nas postaci. Wbrew pozorom, z rogalikarek korzysta się nie tylko w celu wytworzenia rogalików – jak mogłaby sugerować nazwa tych urządzeń. Są również pomocne w przygotowywaniu krótkich bagietek, paluchów oraz innych smakołyków wykonywanych z niedużej ilości ciasta.
Maszyny do kremów to kolejne, często wykorzystywane w cukierniach urządzenia. Maszyny takie są w znacznym stopniu wielofunkcyjne i pozwalają na przygotowanie różnych rodzajów kremów i ich obróbki w różnych warunkach termicznych. Dobrze funkcjonująca maszyna do kremów powinna pozwolić nam między innymi na: zaparzanie wybranych składników, gotowanie budyniów i galaretek, topienie czekolady oraz przygotowywanie dżemów, konfitur i ciast parzonych.
Wałkownice to profesjonalne urządzenia przeznaczone do obróbki ciasta, a zwłaszcza – jego wałkowania. Jest to czynność wymagający największego nakładu sił mięśni, gdy jest wykonywana przez człowieka. Dlatego, tak chętnie korzystamy właśnie z wałkownic. Wałkownice pozwalające precyzyjnie dobrać grubość, na którą dane ciasto zostanie rozwałkowane, znajdziesz pod adresem: ibis.net.pl/oferta/rogalikarki.